To fit ciasto bez cukru przygotujemy w zaledwie 30 min. Dłużej trzeba będzie poczekać aby je skonsumować, ale zapewniam, naprawdę warto. Ciasto z kremem kokosowym, zawiera przede wszystkim zdrowe wiórki kokosowe, które mają wyjątkowe właściwości odżywcze.
Kokos, to orzech, który swoje niezwykłe wartości zawdzięcza rzadko spotykanej grupie kwasów tłuszczowych. Przyśpieszają one między innymi przemianę materii. Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie to trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Są metabolizowane w zupełnie inny sposób niż nasycone kwasy z produktów pochodzenia zwierzęcego. Dzięki temu, że ich cząsteczki są mniejsze, proces ich metabolizmu jest szybszy. Kwasy MCT z przewodu pokarmowego wchłaniają się bezpośrednio do żyły wrotnej. Co sprawia, ze nie są odkładane jako materiał zapasowy, ale stanowią szybko dostępne źródło energii.
To ciasto z wiórkami kokosowymi jest słodzone erytrytolem, który jest bezpieczny dla osób z cukrzycą. Jest to zatem idealne ciasto dla cukrzyka.