Dietetyczna zupa kalafiorowa z boczkiem

Kalafior to warzywo którego właściwości są szczególnie zachwalane przez osoby, które pragną pozbyć się zbędnych kilogramów. Jest małokaloryczny, ale zawiera wiele cennych substancji odżywczych, a także sulforafan, który jest związkiem antynowotworowym.

Dieta ketonowa zaleca spożywanie warzyw, które rosną ponad gruntem, tak więc wszystkie kapustowate będą słusznym wyborem. Dobra dietetyczna zupa kalafiorowa dostarczy nam błonnik i będzie sycącym posiłkiem. Warzywo dobrze komponuje się z dodatkami.

Jak ugotować zupę kalafiorową? Sprawdź przepis!

zupa-kalafiorowa
  • Czas przygotowania: 15 minut | Czas gotowania: 60 minut Porcji: 4

Składniki

  • 1 duży kalafior, ok. 800 g
  • 120 g cebuli, posiekanej w kostkę
  • 60 g tartej marchwi
  • 100 g śmietany gęstej 36%
  • 16 plasterków boczku

Przygotowanie

  • Podziel kalafior na różyczki, wrzuć je na rozgrzaną oliwę, dodaj do nich marchewkę i cebulę. Podgrzewaj, aż cebula będzie szklista, a warzywa miękkie.
  • Dodaj 4 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Niech się gotuję przez godzinę. Od czasu do czasu zamieszaj.Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. (Zahartuj, mieszając z odrobiną zupy, zanim wlejesz ją do garnka).
  • Usmaż boczek, by był chrupiący. Pokrój na małe paski i dodawaj do serwowanej zupy, posypując ją nim, by nie stracił swojej chrupkości.

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu