Zobacz nasze KETO jadłospisy

Dietetyczna zupa kalafiorowa z boczkiem

Kalafior to warzywo którego właściwości są szczególnie zachwalane przez osoby, które pragną pozbyć się zbędnych kilogramów. Jest małokaloryczny, ale zawiera wiele cennych substancji odżywczych, a także sulforafan, który jest związkiem antynowotworowym.

Dieta ketonowa zaleca spożywanie warzyw, które rosną ponad gruntem, tak więc wszystkie kapustowate będą słusznym wyborem. Dobra dietetyczna zupa kalafiorowa dostarczy nam błonnik i będzie sycącym posiłkiem. Warzywo dobrze komponuje się z dodatkami.

Jak ugotować zupę kalafiorową? Sprawdź przepis!

zupa-kalafiorowa
  • Czas przygotowania: 15 minut | Czas gotowania: 60 minut Porcji: 2

Składniki

  • 500 g kalafiora
  • 40 g cebuli, posiekanej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g gęstej śmietany 36%
  • 90 g boczku w plastrach
  • 20 g oliwy z oliwek

Przygotowanie

  • Podziel kalafior na różyczki.
  • Do rozgrzanego garnka dodaj oliwę i podsmaż w nim posiekany czosnek i cebulę.
  • Następnie dodaj 500 g wody, różyczki kalafiora i doprowadź do wrzenia. Gotuj do miękkości kalafiora. Od czasu do czasu zamieszaj. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. (Zahartuj, mieszając z odrobiną zupy, zanim wlejesz ją do garnka).
  • Boczek pokrój w kostkę i w międzyczasie upiecz, by był chrupiący.
  • Dodawaj do serwowanej zupy, posypując ją nim, by nie stracił swojej chrupkości.
  • Opcjonalnie zupę możesz zblendować przed dodaniem boczku.

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu