Clicky

Deser na szybko: Puszysty mus czekoladowy

Puszysty mus czekoladowy bez jajek, zrobi każda z nas. Nie musisz być wytrawnym cukiernikiem czy też królową wypieków, aby przygotować ten pyszny deser dietetyczny. Zawiera kakao, którego właściwości zdrowotne docenili już Majowie i Aztekowie. Ten cudowny proszek z nasion owoców kakaowca, zawiera wiele właściwości odżywczych. Mówi się, że kakao wydłuża życie.

Kakao jest źródłem wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów. Naturalne kakao może być bronią w walce z otyłością. Zawarty w kakao magnez uczestniczy w wielu reakcjach metabolicznych w organizmie człowieka. Występująca w kakao epikatechina wspomaga spalanie zbędnego tłuszczu w organizmie poprzez pobudzanie mięśni.

Jak zrobić mus czekoladowy? Nic prostszego, przepis podaję poniżej:

puszysty-mus-czekoladowy
  • Czas przygotowania: 20 minut | Czas gotowania: 0 minut Porcji: 3

Składniki

  • 25 g bezcukrowych chipsów czekoladowych / gorzkiej czekolady
  • 240 g śmietanki 36%
  • 110 g serka śmietankowego
  • 20 g sproszkowanego erytrytolu
  • 15 g kakao w proszku

Przygotowanie

  • W rondelku, na bardzo małym ogniu rozpuść chipsy czekoladowe z 60 g śmietanki.
  • W misce ubij serek śmietankowy i erytrytol. Następnie dodaj roztopione chipsy czekoladowe, proszek kakaowy i szczyptę soli. Ubijaj aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  • W innej misce ubij na sztywno pozostałe 180 g kremówki.
  • Deser czekoladowy serwuj w szklankach. Ułóż warstwami: czekolada, śmietana, czekolada, śmietana. Dla dekoracji wierzch deseru można posypać chipsami lub wiórkami czekoladowymi.

Wartości odżywcze

Wybierz swój KETO jadłospis

  • Schudnij do 10 kg w ciągu 30 dni
  • Oszczędzaj czas i pieniądze
  • Wyrób sobie pozytywne nawyki żywieniowe
  • Bezpiecznie doprowadź do stanu ketozy