Słodycze na diecie? Tak, ale tylko te zdrowe. Czekoladowe ciasteczka przygotujesz w kilka minut. Bez wałkowania i wycinania foremkami. Czy można wyobrazić sobie prostszy przepis na deser dietetyczny? Dietetyczne ciasteczka zawierają zdrowe i pyszne składniki: wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Są to ciastka bez cukru, ale będą pyszne i słodkie dzięki naturalnemu słodzikowi jakim jest erytrytol.
Erytrytol to zdrowy słodzik, którego indeks glikemiczny wynosi zero. Dzięki czemu słodzony nim deser dietetyczny będzie bezpieczny dla cukrzyków. Erytrytol jest dobry na odchudzanie, ponieważ praktycznie nie zawiera kalorii, natomiast jest prawie tak samo słodki jak zwykły cukier.
Czas przygotowania: 25 minut | Czas gotowania: 25 minut | Porcji: 6
Składniki
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 3 łyżki erytrytolu
- 75 g wiórków kokosowych
- 30 g płatków migdałów
- 85 g tartej czekolady 85%
Przygotowanie
- W rondelku, na średnim ogniu połącz śmietankę i erytrytol. Doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz ogień, gotuj przez około 15 minut. W tym czasie objętość śmietanki zostanie zredukowana.
- Wymieszaj resztę składników w misce. Następnie dodaj gorącą skondensowaną śmietanę i dobrze wymieszaj.
- Ciasto przełóż do foremek na muffinki i lekko dociśnij.
- Piecz około 25 minut w temperaturze 160 °C.
- Pozwól ciasteczkom odpocząć przez co najmniej 30 minut przed jedzeniem. Smacznego!
Wartości odżywcze na jedną porcję: Tłuszcze: 30 g | Białko: 3.5 g | Węglowodany netto: 5 g | 300 kcal