Clicky

Burgery z baraniny w stylu śródziemnomorskim

Dieta ketogenna stawia na smaczne, ciekawe i zdrowe potrawy, a jedną z nich jest baranina w towarzystwie sera koziego i szpinaku. Chociaż połączenie wydaje się niecodzienne, to w rzeczywistości zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Każdy ze składników stanowi inspirujące i wartościowe możliwości stworzenia pysznego dania.

Właściwości szpinaku popularyzowano w sympatycznej kreskówce za pomocą dziarskiego marynarza Popeye'a - spożycie tej rośliny wzmacnia siłę i wytrzymałość fizyczną, wpływało korzystnie na zdrowie i odporność organizmu. Baranina ceniona jest za wyjątkowo smaczne mięso o delikatnej strukturze, zaś ser kozi polecany jest osobom uczulonym na nabiał - białko mleka koziego nie wywołuje reakcji alergicznych.

Poniżej prezentujemy ciekawą propozycję na połączenie trzech wyżej wymienionych składników.

burger-srodziemnomorski
  • Czas przygotowania: 5 minut | Czas gotowania: 15 minut Porcji: 2

Składniki

  • 350 g baraniny
  • 1 łyżeczka stołowa suszonego rozmarynu
  • 100 g sera koziego (2 porcje po 50 g)
  • 350 g szpinaku
  • 1/4 szklanki śmietany

Przygotowanie

  • Baraninę dopraw solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Uformuj dwa płaskie kotlety typu burger i grilluj lub smaż na patelni dopóki mięso nie będzie dokładnie wysmażone. 
  • Podduś szpinak na naoliwionej patelni dopóki nie zmięknie, następnie dodaj śmietany. Dokładnie wymieszaj i dodaj soli z pieprzem do smaku.
  • Połóż porcję sera koziego na każdego burgera i serwuj ze szpinakiem i śmietaną. Smacznego!

Wartości odżywcze

Wybierz swój KETO jadłospis

  • Schudnij do 10 kg w ciągu 30 dni
  • Oszczędzaj czas i pieniądze
  • Wyrób sobie pozytywne nawyki żywieniowe
  • Bezpiecznie doprowadź do stanu ketozy