Awokado faszerowane sałatką z kurczaka

Dieta ketogeniczna podsuwa pomysły na fit dania, które dzięki swojej estetyce i formie podania, doskonale sprawdzą się na różnego rodzaju spotkaniach towarzyskich. Sałatka z awokado i kurczakiem będzie pięknie prezentowała się na talerzu, a jej smak i walory odżywcze docenią koneserzy kuchni i zdrowego stylu odżywiania. 

Właściwości awokado są niepodważalne. Owoc zawiera dobroczynne dla organizmu tłuszcze omega-9, w dobrej proporcji omega-6 i 3, które dodatkowo sprawiają, że składniki witalne produktów, spożywanych wraz z nim, są lepiej przyswajalne. Przykład mogą stanowić pomidory, z których antynowotworowy likopen, będzie 4-krotnie lepiej przyswajany w towarzystwie awokado, niż gdy jemy je same. Dzięki zdrowym tłuszczom roślinnym stracisz centymetry w talii, bo poza wszystkimi odżywczymi właściwościami, działa on też oczyszczająco i detoksykacyjnie.

faszerowane-awokado-kurczakiem
  • Czas przygotowania: 10 minut | Czas gotowania: 10 minut Porcji: 1

Składniki

  • 85 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
  • 1 łodyga pokrojonego w kostkę selera naciowego
  • 1 średnie awokado
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany

Przygotowanie

  • Ugotuj kurczaka na małym ogniu, gdy będzie gotowy, rozdrobnij go za pomocą widelców.
  • Wymieszaj w misce piersi z kurczaka z cebulą i selerem naciowym.
  • Z awokado usuń pestkę, delikatnie wydrąż miąższ i połącz ze składnikami z miski.
  • Do sałatki dodaj śmietanę, sól, pieprz i dobrze wszystko wymieszaj.
  • Powstałą masą nadziewaj połówki awokado. Smacznego!

Wartości odżywcze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu