Clicky

Krucha wołowina z brokułami

Wołowina wśród koneserów uchodzi za mięso znacznie szlachetniejsze i o wiele bardziej wartościowe od wieprzowiny. Nic dziwnego, w końcu jej właściwości odżywcze są zdecydowanie lepsze i korzystniejsze w porównaniu do innych mięs podczas regularnego spożycia.

Dieta ketogeniczna zwraca również uwagę na właściwości brokułów, które doceniane są za wspomaganie odchudzania i ogólną poprawę witalności organizmu. Warto również wiedzieć, że brokuły wykazują działanie antynowotworowe, zapobiegają tworzeniu się wrzodów żołądka i jelit oraz regulują poziom cukru we krwi. A to dopiero początek korzyści - sama woda, w której gotujemy brokuły niesie wiele zalet, warto ją zostawić np. do przygotowania bulionu czy sosu warzywnego.

Jak połączyć wołowinę z brokułami? Poniżej przedstawiamy naszą propozycję, która posmakuje każdemu z nas.

wolowina-z-brokulami
  • Czas przygotowania: 5 minut | Czas gotowania: 25 minut Porcji: 2

Składniki

  • 100 g brokułów
  • 1 ząbek czosnku
  • Około 500 g mielonej wołowiny
  • 125 g startego sera mozzarella
  • 1 duże jajko

Przygotowanie

  • Pokrój brokuła i podsmaż różyczki na mocnym ogniu przez około 5-8 minut.
  • Przeciśnij czosnek przez praskę lub drobno zsiekaj i dodaj do brokułów. Gotuj do miękkości czosnku i brokułów.
  •  Do brokułów i czosnku dodaj mieloną wołowinę i smaż przez kilka minut, dopóki mięso nie zmieni struktury.
  • Dodaj startego sera mozzarella i wbij jajko tak, by wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły.
  • Dodaj soli i pieprzu do smaku i serwuj od razu po zdjęciu z patelni. Smacznego!

Wartości odżywcze

Wybierz swój KETO jadłospis

  • Schudnij do 10 kg w ciągu 30 dni
  • Oszczędzaj czas i pieniądze
  • Wyrób sobie pozytywne nawyki żywieniowe
  • Bezpiecznie doprowadź do stanu ketozy