Clicky

Francuskie naleśniki na słono

Wszyscy doskonale znamy słodkie odmiany naleśników, czy to z dżemem, czy z kremem czekoladowym lub orzechowym, a może z cukrem pudrem. Jednak równie smaczne i odżywcze są naleśniki po francusku na słono. Zamiast musu jabłkowego - ser cheddar, a zamiast kawałków czekolady - szynka delikatesowa.

Sprawdź naszą propozycję, dzięki której już zawsze będziesz wracać do słonej wersji naleśników! Ten przepis jest idealną odmianą słodkich naleśników, który powinna uwzględniać każda dieta ketogeniczna.

keto-pikantny-francuski-nalesnik
  • Czas przygotowania: 10 minut | Czas gotowania: 15 minut Porcji: 2

Składniki

  • 2 duże jajka
  • 50 g serka kremowego
  • 100 g sera cheddar - startego lub drobno pokrojonego
  • 100 g szynki delikatesowej drobno pokrojonej
  • 4 łyżeczki stołowe musztardy typu Dijon

Przygotowanie

  • Wymieszaj i ubij jajka i ser kremowy, do gładkiej konsystencji przypominającej ciasto.
  • Dodaj 1/4 ciasta na gorącą, lekko natłuszczoną patelnię - ciasto rozprowadź szybko, formując cienki placek, który brzegami będzie stykać się z krawędzią patelni. Smaż przez 2 minuty, potem przewróć placek na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Powyższe przewracanie powtórz minimum 3 razy, dopóki cały placek nie będzie równomiernie wysmażony.
  • Dodaj 25 g sera cheddar, 25 g szynki i 1 łyżeczkę stołową musztardy typu Dijon na środek każdego z 4 naleśników. Zegnij brzegi naleśnika, by zamknąć nadzienie w środku i smaż 20 sekund, by naleśnik nie rozpadł się podczas krojenia.
  • Pokrój naleśnik po przekątnej i serwuj 4 trójkątne części naleśnika na 1 porcje. Smacznego!

Wartości odżywcze

Wybierz swój KETO jadłospis

  • Schudnij do 10 kg w ciągu 30 dni
  • Oszczędzaj czas i pieniądze
  • Wyrób sobie pozytywne nawyki żywieniowe
  • Bezpiecznie doprowadź do stanu ketozy