Lubisz jeść mięso, ale boisz się, że przytyjesz? Bądź spokojna! Pieczone udka z kurczaka idealnie wkomponują się w jadłospis diety ketogenicznej.
Pamiętaj, żeby wybierać drób ekologiczny, pochodzący z certyfikowanych hodowli. Takie mięso jest nie tylko smaczniejsze, ale też nie jest faszerowane antybiotykami.
Pyszny kurczak ze szpinakiem to źródło białka, warzywo dostarczy żelaza, po takim posiłku będziesz miała więcej energii. Stosując keto przepis na udka z kurczaka, dzięki cytrynowej marynacie urozmaicisz smak pieczonego mięsa. Jego skórka będzie chrupiąca i pełna aromatu. Dodając oliwki, stworzysz posiłek w stylu greckim. Te małe pestkowce cenimy za ciekawy smak i zawartość aminokwasów, które są wartościowe dla organizmu.
Czas przygotowania: 35 minut | Czas gotowania: 30 minut | Porcji: 2
Składniki
- 4 udka z kurczaka, bez kości
- 1/4 szklanki oliwy w oliwek
- 1 cytryna
- 4 łyżki oliwek
- 150 g szpinaku
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Do miski wyciśnij sok z cytryny, dodaj do niego oliwę, sól, pieprz. Marynuj w tym udka przez co najmniej 30 minut, optymalnie przez około 4 godziny.
- Piecz kurczaka przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
- Pieczone udka z kurczaka podawaj na talerzu wyłożonym szpinakiem i oliwkami. Danie możesz dodatkowo skropić cytryną.
Wartości odżywcze na jedną porcję: Tłuszcze: 54 g | Białko: 37 g | Węglowodany netto: 2 g | 634 kcal