Danie z krewetkamii z puree z kalafiora to pomysł na wykwintną kolację.
Owoce morza to afrodyzjak, dzięki temu, że zawierają sporą dawkę potasu, cynku, fosforu i magnezu, podkręcają testosteron u mężczyzn i podnoszą płodność. Mimo że w swoim składzie mają dużo cholesterolu, to nie jest on szkodliwy, neutralizowany jest przez kwasy Omega-3. Zawarte w krewetkach składniki działają pozytywnie na układ krążenia, dlatego warto urozmaicić jadłospis diety ketogenicznej o ten odżywczy produkt.
Szukając pomysłu na to, jak przyrządzić krewetki, warto skorzystać z przepisu na krewetki w sosie, którego dopełnieniem będzie puree kalafiorowe. Warzywo o przeciwnowotworowych właściwościach idealnie zastąpi ryż, który często podajemy w daniach z owocami morza. Kalafior to cenna roślina - chroni przed wrzodami żołądka, pomaga łagodzić reumatyzm, a przy tym ma niewiele kalorii, więc jego spożycie jest zalecane wszystkim osobom, które są na diecie odchudzającej.
Czas przygotowania: 10 minut | Czas gotowania: 10 minut | Porcji: 1
Składniki
- 150 g kalafiora
- 10 g masła klarowanego
- 20 g masła
- 25 g mleczka kokosowego
- 150 g obranych krewetek
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1/2 cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Ugotuj rozdrobnione różyczki kalafiora.
- Zblenduj ugotowany kalafior z masłem, odrobiną soli i pieprzem.
- Przesmaż krewetki na roztopionym maśle klarowanym, na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż się mocno zaróżowią. Dopraw do smaku
- Do krewetek dodaj mleczko kokoswe, czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj z puree z kalafiora. Smacznego!
Wartości odżywcze na jedną porcję: Tłuszcze: 32.5 g | Białko: 31 g | Węglowodany netto: 6.5 g | 456 kcal