Guacamole to prawdziwy przebój ostatnich lat. Do niedawna niepopularna w Polsce pasta z awokado, obecnie podbija serca i cieszy żołądki wszystkich miłośników zdrowego odżywiania.
Dieta ketogeniczna zaleca spożywanie zielonego owocu, zwanego też, nie bez powodu - smaczliwką wdzięczną. Właściwości awokado są lecznicze i cenne dzięki temu, że zawiera kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu. Ciśnienie krwi jest regulowane przez potas. Dostarczane są też cenne witaminy, a także luteina i zeaksantyna.
Jak zrobić guacamole? Należy przede wszystkim wybrać dojrzały owoc. Pozbyć się pestki i łyżką wydłubać miąższ, który rozdrobniony na gładką masę musisz dokładnie wymieszać z cebulą i ulubionymi, dowolnymi dodatkami i przyprawami. Pamiętaj o soku z cytryny, inaczej pasta straci ładny kolor.