Czytając artykuły o diecie ketogenicznej z pewnością natrafiłaś na terminy węglowodany netto i węglowodany brutto. Najczęściej pojawiają się one w kontekście diet niskowęglowodanowych, których założeniem jest zmniejszenie ilości spożywanych cukrów.
Nauka obliczania węglowodanów pomaga nie tylko w przygotowaniu dobrze zbilansowanych i różnorodnych posiłków, ale również zwiększa wiedzę o funkcjonowaniu organizmu i pomaga skuteczniej zaplanować dietę. Zobacz, co to są węglowodany netto i jaki wpływ mają na keto jadłospis.
Wybierz swój KETO jadłospis
Węglowodany na keto
Na rozbiciu węglowodanów na dwie osobne wartości korzysta zwłaszcza restrykcyjna dieta keto. Jak zapewne już wiesz, zasady diety ketogenicznej sprowadzają się do zmiany proporcji makroskładników w codziennej diecie. Zwykle zakłada się, że dieta keto powinna zawierać 75% tłuszczy, 20% białka i 5% węglowodanów.Błonnik pokarmowy
Błonnik, nazywany również włóknem pokarmowym, to substancje roślinne, które są odporne na działanie enzymów układu pokarmowego. Chociaż nie ulegają one trawieniu, to mają dobroczynny wpływ na sam proces trawienia i oczyszczania naszego organizmu. Zwiększają uczucie sytości, poprawiają pracę jelit, pozytywnie działają na jelitową florę bakteryjną oraz regulują wypróżnianie. Błonnik często porównuje się do szczoteczki, która oczyszcza układ pokarmowy ze zbędnych resztek.Alkohole cukrowe sztuczne i naturalne
Drugim ważnym makroelementem, który bezpośrednio wpływa na węglowodany netto, są alkohole cukrowe, inaczej poliole, które od lat zastępują cukier w przemyśle żywieniowym. Są to substancje słodzące, które pochodzą z naturalnych źródeł. W układzie pokarmowym zachowują się jak błonnik - są w większości odporne na trawienie, więc nie podnoszą znacząco poziomu glukozy we krwi, a organizm w całości się ich pozbywa. Najpopularniejsze z nich to:- ksylitol
- erytrytol
- stewia
- mannitol
- maltitol
- sorbitol
Węglowodany netto a brutto
Wiedząc już, jakie właściwości mają błonnik i poliole, łatwiej przyjdzie Ci obliczyć węglowodany netto na ketozie. Węglowodany netto a brutto szczególnie istotne są w przypadku bogatych w błonnik owoców, których spożycie jest na keto mocno ograniczone.Jak obliczyć węglowodany netto w owocach i warzywach?
Mając wiedzę na temat węglowodanów przyswajalnych i nieprzyswajalnych, obliczenie wartości węglowodanów netto jest stosunkowo proste. Ich wartość poznamy odejmując od ogólnej liczby węglowodanów liczbę zawartego w danym produkcie błonnika, czyli węglowodanów, które nie są przyswajalne przez organizm. Korzystając z powyższego przykładu 100 g malin zawiera 6,7 g błonnika, który nie ulega trawieniu. Po odjęciu tej wartości od ogólnej liczby cukrów zawartych w tych owocach okazuje się, że węglowodany netto to zaledwie 5,3 g.Jak obliczyć węglowodany netto w produktach paczkowanych?
W przypadku gotowych produktów sprawa jest na szczęście mniej skomplikowana. Wszystko dzięki rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Wymaga ono, aby deklarowana na etykietach zawartość węglowodanów ograniczała się jedynie do węglowodanów, które podlegają procesom metabolizmu w organizmie człowieka.Wybierz swój KETO jadłospis
Mam nadzieję, że węglowodany netto na ketozie nie są już dla Ciebie tajemnicą. Teraz największym wyzwaniem może być właściwe określenie ich poziomu podczas przygotowywania posiłków. Dlatego jeśli nie czujesz się jeszcze kompetentna w ustalaniu wartości makroskładników, podczas kluczowych momentów diety, jak keto adaptacja, korzystaj z ogólnej liczby węglowodanów brutto. Z czasem nabierzesz wprawy w tym, jak obliczyć węglowodany netto i Twoja dieta nabierze innego wymiaru.