Keto śródziemnomorskie to jedna z odmian diety ketogenicznej, którą cechuje większa lekkość jadłospisu. Stanowi świetną alternatywę diety wysokotłuszczowej dla osób, które uważają klasyczną dietę ketogeniczną za zbyt ciężką i monotonną. Zobacz czym charakteryzuje się dieta keto śródziemnomorska i w jakim stopniu różni się od klasycznej diety ketogenicznej.
Wybierz swój KETO jadłospis
Jak wygląda keto dieta śródziemnomorska?
Jeśli kiedykolwiek byłaś na urlopie nad Morzem Śródziemnym i do dzisiaj wspominasz lokalną kuchnię, ta wersja diety wysokotłuszczowej na pewno przypadnie Ci do gustu. Jest smaczna, lekka i przede wszystkim zdrowa. Dla wielu osób to najlepsza dieta ketogeniczna na świecie.Na czym polega keto dieta śródziemnomorska?
Umiarkowana dieta ketogeniczna zwykle opiera się na spożyciu 75% tłuszczy, 20% białka i 5% węglowodanów. Keto śródziemnomorskie zachowuje te proporcje, ponieważ w innym wypadku nie można byłoby osiągnąć stanu ketozy. Różnica polega jednak na dobieraniu innych składników posiłków.- produkty spożywcze powinny być wysokiej jakości i nieprzetworzone; w przypadku tradycyjnej diety śródziemnomorskiej korzysta się przede wszystkim z produktów dostępnych lokalnie, dlatego jadłospis może nieco różnić się między regionami;
- źródłem węglowodanów są przede wszystkim warzywa liściaste oraz w mniejszym stopniu owoce i inne warzywa;
- źródłem tłuszczu jest wysokiej jakości oliwa z oliwek, olej z awokado i olej lniany, tłuste ryby oraz, w mniejszym stopniu, tłusty nabiał;
- podstawowym źródłem białka są ryby i owoce morza, czasami drób; choć dieta keto śródziemnomorska prawie całkowicie eliminuje czerwone mięso, to dopuszcza jego sporadycznie podawanie;
- warzywa są ważnym składnikiem posiłków;
- zalecane jest umiarkowane picie wytrawnego czerwonego wina.
Śródziemnomorskie celebrowanie - posiłki pełne harmonii
Ważną cechą diety śródziemnomorskiej jest stosunek do jedzenia. W krajach basenu Morza Śródziemnego ważną rolę odgrywa rodzina i lokalna społeczność. Przejawia się to nie tylko przygotowaniem posiłków z naturalnych, lokalnych produktów, ale również w wyjątkowym przeżywaniu czasu gotowania i jedzenia. Keto śródziemnomorskie również wpisuje się w nurt slow food.Dieta keto śródziemnomorska - składniki
W tradycyjnej diecie śródziemnomorskiej od 50 do 60% kalorii pochodzi z węglowodanów, których głównym źródłem są produkty pełnoziarniste, jak makaron i pieczywo, a także warzywa strączkowe. To składniki posiłków, po które mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego chętnie sięgają. Niestety w diecie wysokotłuszczowej nie ma na nie miejsca.- rybach (łosoś, sardynki, sardele, makrele, tuńczyk, flądry, śledzie),
- owocach morza,
- drobiu,
- chudym czerwonym mięsie,
- jajkach,
- oliwkach,
- naturalnym jogurcie,
- świeżych serach,
- oliwie z oliwek,
- warzywach o niskiej zawartości węglowodanów,
- orzechach i nasionach.
Keto śródziemnomorskie a zdrowie
Główną zaletą keto jadłospisu śródziemnomorskiego jest wyjątkowe połączenie zalet obydwu diet. Na pewno czytałaś już o zaletach prozdrowotnych prawidłowo stosowanej diety ketogenicznej, jak obniżenie poziomu glukozy, trójglicerydów i ciśnienia krwi, redukcja wagi, pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną czy poprawa koncentracji i ogólnego stanu zdrowia.Wybierz swój KETO jadłospis
Keto jadłospis śródziemnomorski
Przepisy keto diety śródziemnomorskiej są równie łatwo dostępne w Internecie, jak przepisy dla klasycznej keto. Większość z nich opiera się na klasycznych przepisach, zastępując wysokowęglowodanowe składniki innym produktem spożywczym. Znajdziesz wśród nich takie przysmaki, jak:- grillowana cukinia,
- pieczone ryby z ziołami
- gazpacho,
- keto makaron z serem pleśniowym i kurczakiem,
- sałatki z serem feta,
- grillowany halloumi z pomidorami,
- pieczone szparagi,
- włoski omlet fritatta,
- łosoś w orzechowej panierce,
- gulasz rybny.