Właściwości awokado: 10 zalet spożywania smaczliwki

Chcesz wiedzieć, jakie są właściwości awokado? Jest to owoc, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie z różnych ważnych powodów. Mimo że smaczliwka jest wyjątkowo kalorycznym owocem, znane są właściwości odchudzające awokado. Poza tym zbawiennie działa ono na ludzki organizm - pozwala uchronić się przed różnymi chorobami i sprawia, że skóra i włosy wyglądają zdrowiej.

W tym wpisie odkryjesz 10 właściwości awokado ale nie tylko. Czytaj do końca!

smaczliwka

Awokado obfituje w tłuszcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

Jeśli interesuje Cię dieta ketogeniczna, to musisz wiedzieć, że jedną z najważniejszych cech awokado jest to, że prawie 80% jego miąższu to tłuszcze. Substancji tych absolutnie nie należy unikać! Awokado jest bowiem znakomitym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli kwasu oleinowego omega-9.

Warto wiedzieć, że kwasy tłuszczowe omega-9:

  • regulują poziom cholesterolu we krwi
  • zmniejszają wydzielanie kwasu żołądkowego,
  • zapobiegają tworzeniu się kamieni żółciowych,
  • zapobiegają cukrzycy typu II

Awokado obfituje również w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-9 i omega-3. Substancje te korzystnie wpływają na wiele procesów życiowych. Dzięki nim:

  • wzmacnia się układ sercowo-naczyniowy
  • zostają zahamowane stany zapalne
  • poprawia się przemiana materii
  • poprawia się wzrok

Oprócz tego kwasy omega-3 i omega-9 działają przeciwmiażdżycowo i hamują lipogenezę, co potwierdzają właściwości odchudzające awokado. Wielu naukowców twierdzi, że substancje te świetnie wpływają również na kondycję mózgu - poprawiają pamięć i zwiększają koncentrację. Warto też wiedzieć, że kwasy omega-3 są niezmiernie ważne dla prawidłowego rozwoju płodu i zdrowia dzieci.

Awokado jest ubogie w cukry

Jeśli zastanawiasz się, jakie są wartości odżywcze awokado, to musisz wiedzieć, że owoc ten wyróżnia się niespotykanie małą zawartością cukrów prostych. Dieta ketogeniczna bezsprzecznie powinna uwzględniać posiłki z awokado.

Niewielka zawartość węglowodanów to jedna z najbardziej znanych właściwości awokado. Ustalono, że w 100 g miąższu tego owocu znajduje się jedynie około 8,5 g węglowodanów, a w tym zaledwie 0,60 g cukrów prostych.

Smaczliwka pomaga chronić się przed nowotworami

Uwzględniając awokado w diecie, możemy uchronić się przed poważnymi chorobami, również nowotworami (2). Głównie dzięki wyżej wspomnianym tłuszczom oraz antyutleniaczom, dostarczamy organizmowi substancji potrzebnych do stworzenia dobrej ochrony przed rakiem

Pamiętaj: Antynowotworowe właściwości awokado są szczególnie silne, gdy spożywa się ten owoc razem z pomidorami. W pomidorach jest dużo antyrakowego likopenu, którego ludzki organizm przyswaja znacznie więcej, jeśli to czerwone warzywo spożywane jest w wraz ze smaczliwką.

Awokado zawiera dużo potasu

Tej właściwości awokado również nie sposób ominąć. Sporo osób skarży się na dolegliwości, które są skutkiem niedoborów potasu. Ten makroelement pomaga utrzymać prawidłowe napięcie mięśni, ponadto sprzyja utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi.

Pierwiastek przekazuje impulsy elektryczne pomiędzy komórkami oraz dba o utrzymanie napięcia elektrycznego na powierzchni błon komórkowych. Dzięki niemu bije serce!

Oprócz tego, potas ma udział w budowie aminokwasów i białek - właściwości zdrowotne awokado są naprawdę imponujące.

Awokado jest źródłem innych cennych minerałów

Wprawdzie smaczliwka obfituje przede wszystkim w potas, ale nie można zapominać, że ma także sporo innych minerałów. Są to:

  • fosfor
  • magnez
  • żelazo
  • sód
  • cynk
  • miedź
awokado

Smaczliwka zawiera ważne witaminy

Jakie ma witaminy awokado? 

Otóż smaczliwka jest źródłem witaminy A, E, C, czyli silnych przeciwutleniaczy oraz witamin z grupy B, witaminy K. Owoc ten ma sporo kwasu foliowego, a więc powinny go spożywać przyszłe mamy (3).

Właściwości awokado są naprawdę bardzo różnorodne! Biorąc pod uwagę to, że witaminy A,E i C to antyutleniacze, trzeba podkreślić wspomnianą już antynowotworową i przeciwzapalną moc owocu, jednak to nie wszystko. Dzięki tym substancjom smaczliwka wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, zachowaniu młodego wyglądu oraz poprawia wzrok.

Obecna w awokado niacyna (witamina PP lub B3) wzmacnia odporność organizmu, poprawia funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, dobrze wpływa na nastrój i wygląd włosów.

Awokado ma sporo błonnika

Właściwości awokado doceniają osoby, które wiedzą, jak ważne jest dostarczanie organizmowi błonnika. Dzięki temu, że uwzględnisz awokado w diecie, będziesz mieć mniejszą ochotę na ciągłe podjadanie (to zasługa błonnika, ale także kwasów tłuszczowych występujących w tym owocu).

Dzięki błonnikowi zawartemu w smaczliwce pozbędziesz się uczucia ciężkości, które pojawia się, gdy w jelitach zalegają niestrawione resztki pokarmu. 

Pamiętaj: Jedno awokado zaspokaja około 50% zapotrzebowania organizmu na ten istotny przy odchudzaniu składnik.

Awokado redukuje ból głowy

bol-glowy

Jest to jedna z mniej znanych właściwości awokado. Przede wszystkim trzeba zdać sobie sprawę z tego, że owoc ten redukuje stres (4), a także stany napięcia, jest nawet stosowany podczas leczenia depresji. Jak wiadomo, stres często jest przyczyną dokuczliwych bólów głowy.

Poziom stresu można zmniejszyć, zjadając świeżą smaczliwkę. Zawarte w niej wapń i magnez zmniejszają napięcie, a w dodatku uwalniają serotoninę, czyli hormon szczęścia. Świeży miąższ awokado to źródło kwasu salicylowego, który jest naturalną substancją przeciwbólową.

Smaczliwka odświeża oddech

Warto wiedzieć, że nie tylko gumy do żucia i różne drażetki lub inne preparaty dostępne w aptekach odświeżają oddech. Nie wolno lekceważyć tego, że długotrwałe stosowanie niektórych odświeżaczy do ust może bardzo zaszkodzić zdrowiu, zatem dużo lepiej wypróbować bezpieczną i zdrową smaczliwkę.

Dieta z awokado sprawi, że problem nieprzyjemnej woni z ust może zostać w znacznym stopniu zredukowany. Owoc pomaga usuwać z układu trawiennego rozkładającą się żywność, która jest przyczyną powstawania przykrego zapachu.

Awokado znakomicie poprawia stan skóry i włosów

Jeszcze jedna ważna zaleta awokado. Nie da się zlekceważyć tego, że właściwości awokado pozwalają cieszyć się wspaniałym wyglądem cery i włosów. Pozytywny wpływ działania awokado na włosy i urodę ma zarówno zjadanie smaczliwki, jak i robienie różnych maseczek z jej miąższu, rewelacyjnie działa też olej z awokado.

Jak jeść awokado, by zauważyć poprawę swojego wyglądu?

Jeśli chcesz cieszyć się elastyczniejszą skórą i zmniejszyć widoczność zmarszczek oraz opóźnić procesy starzenia się organizmu, jedz połówkę awokado codziennie lub co drugi dzień. Taka ''kuracja'' pomoże Ci również w przypadku problemu z wypadaniem włosów (5).

Możesz też nakładać awokado bezpośrednio na włosy. Dodaj rozgnieciony miąższ do swojej odżywki do włosów kupionej w sklepie albo zmieszaj miąższ, sok z awokado albo olej z awokado z jajkiem lub miodem i nałóż na pasma na godzinę przed myciem głowy.

Smaczliwka odżywi, wzmocni, zregeneruje i wygładzi także skórę - znakomicie nadaje się do pielęgnacji dojrzałej cery, ale można ją stosować również w młodszym wieku.

Awokado na odchudzanie

Jak już wspomniano wcześniej, awokado sprzyja utracie wagi, choć ma dużo kalorii. Jak jeść awokado, żeby nie przytyć? Po prostu nie łącz go z innymi wysokokalorycznymi produktami spożywczymi.

Ile kalorii ma awokado?

Szacuje się, że 100 g tego owocu dostarcza organizmowi około 160 kcal. Warto wziąć pod uwagę, że przeciętna smaczliwka bez skórki i pestki waży mniej więcej 140 gramów.

Wiesz już, jakie są właściwości awokado - pozostaje tylko włączyć je do diety. Można je jeść codziennie. Wystarczy połówka owocu, by poczuć jego dobroczynne działanie.

Pestka z awokado - wyrzucać czy nie?

pestka-z-awokado

Duże zainteresowanie wzbudza niezwykle okazała pestka zielonego owocu - właściwości pestki awokado mogą naprawdę zaskakiwać!

Właściwości zdrowotne smaczliwki są bezdyskusyjne, jednak również pestka z awokado to bogactwo cennych składników, dlatego nie powinno się jej pozbywać z kuchni.

Może się wydawać, że twarda pestka z awokado do niczego się nie przyda, jednak po jej wysuszeniu na słońcu, ściągnięciu skórki i starciu, można ją dodawać do jogurtu lub sałatki albo zupy.

Pestka z awokado zawiera wiele tych samych składników, co miąższ owocu, ale jest jeszcze bogatszym źródłem przeciwutleniaczy.

 Należałoby poznać właściwości pestki awokado:

  • jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł antyoksydantów
  • zwalcza komórki nowotworowe
  • poprawia wzrok (6)
  • chroni przed cukrzycą
  • ogólnie wzmacnia organizm i jego odporność
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • korzystnie wpływa na pracę tarczycy

Pestka z awokado jest prawdziwym skarbem - dieta wzbogacona o ten składnik na pewno wyjdzie Ci na dobre!

Jak jeść awokado?

Każdy, kto chce skorzystać na prozdrowotnych właściwościach, w które obfituje smaczliwka, powinien wiedzieć, jak się je awokado. Można spożywać je samo, bez żadnych dodatków, jednak warto też znać różne przepisy na awokado.

Jeśli masz wątpliwości co do tego, jak jeść awokado, które dopiero co zostało zakupione w sklepie, to musisz wiedzieć, że wystarczy je po prostu przekroić, usunąć pestkę i łyżeczką wyjąć miąższ. Jest to najprostszy sposób, dla tych, którzy chcą skorzystać z niezwykłych właściwości awokado, ale nie mają czasu na przygotowanie mniej lub bardziej skomplikowanej potrawy.

Owoc ten ma dość specyficzny smak, który dobrze komponuje się z różnymi sałatkami. Jak jeść awokado, żeby poznać w pełni jego walory smakowe? Jeśli chcesz spożywać awokado na odchudzanie, to dobrym pomysłem będzie na przykład skropienie go sokiem z cytryny - podkreśli to jego smak i świetnie wpłynie na Twój metabolizm.

Pamiętaj: Smaczliwka ma najwięcej wartości, gdy jest świeża i gdy spożywa się ją na surowo. Jako składnik zapiekanki lub w przetworzonej formie (z konserwantami) nie ma już tylu cennych substancji. Na szczęście przepisy z awokado zazwyczaj uwzględniają to, że owoc ten jest najzdrowszy w surowej postaci.

Jak wybrać i przechowywać awokado?

Wiesz już, jak jeść awokado, ale powinnaś też umieć rozpoznać, kiedy smaczliwka nadaje się do spożycia. Dieta z awokado, które naprawdę smakuje będzie Ci służyć!

Jak rozpoznać dojrzałe awokado?

  • po dotknięciu czujemy, że jest miękkie i sprężyste
  • po usunięciu szypułki widać żółty miąższ
  • zazwyczaj ma ciemnozieloną lub bakłażanową skórkę
dojrzale-awokado

Właściwości awokado najlepiej wykorzystywać, sięgając po owoc ze sprawdzonego źródła. Jeśli kupisz kilka dorodnych, ekologicznych owoców, pamiętaj, aby odpowiednio je przechowywać. Właściwości zdrowotne awokado zachowują się przez około 2-3 dni trzymania smaczliwki w lodówce. Możesz też trzymać owoc na parapecie lub blacie (jeśli nie jest miękki).

Przepisy z awokado

Zastanawiasz się, co zrobić z awokado?

Poniżej znajdziesz świetny pomysł na awokado jako składnik wyszukanej potrawy, czyli tatar z krewetek ze smaczliwką.

tatar-krewetki-awokado
  • Czas przygotowania: 5 minut | Czas gotowania: 8 minut Porcji: 2

Składniki

  • 400 g dużych, obranych krewetek
  • 1,5 średniej wielkości awokado
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

Przygotowanie

  • Usmaż krewetki na patelni z niewielką ilością oleju. Obsmażaj je z każdej strony przez około 3 minuty. Następnie dodaj je do miski, w której uprzednio zostały wymieszane musztarda i majonez.
  • Pokrój w kostkę awokado i pomidora i dodaj do miski.
  • Potrawę dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Tatar podawaj schłodzony. Smacznego!

Wartości odżywcze

Jeśli nie miałaś pojęcia, co można zrobić z awokado, to ten przepis mógł Cię zainspirować. Szukasz czegoś innego? Być może świetną opcją będzie guacamole z awokado, czyli meksykański przysmak.

Sprawdź przepisy na moim blogu a nie będziesz miała wątpliwości co do tego, jak jeść awokado.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu