Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie

Olej kokosowy to naturalny produkt, stosowany w kuchni i kosmetyce, o którym wciąż mówi się dużo, choć trzeba przyznać, że kilka lat temu był on prawdziwą sensacją. 

W to, że popularność tego specyfiku wciąż jest wysoka, nie można wątpić, jednak prawdą jest, iż podchodzimy do tematu jego właściwości nieco racjonalniej. Warto sprawdzić swoją wiedzę o najbogatszym źródle słynnego tłuszczu z kokosa.

tluszcz-z-kokosa

Czy olej kokosowy jest zdrowy?

Mnóstwo osób włączyło już ten olej do swojej diety. Czy wszystkie są równie zadowolone ze swojego pomysłu? Czy rzeczywiście warto wprowadzić olej kokosowy do swojego menu i zastąpić nim inne tłuszcze - a może lepiej spożywać go tylko od czasu do czasu?

Pojawia się wiele pytań, na które będziesz mogła odpowiedzieć sobie po przeczytaniu całego artykułu. Przede wszystkim trzeba podkreślić, że każdy organizm reaguje trochę inaczej i każdy ma inne niedobory. Dlatego właśnie niektórzy uważają olej kokosowy za niemal cudowny środek, inni są do niego sceptycznie nastawieni.

Aby zdać sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest olej kokosowy i jak należy go stosować, by być zadowoloną z efektów jego działania, należy wiedzieć, że jest to tłuszcz, w którego składzie przeważają oleje nasycone.

Trzeba przy tym podkreślić, że tłuszcze roślinne są dla wielu z nas synonimem tłuszczów nienasyconych, które uznaje się za zdrowsze dla człowieka.

Dlaczego więc olej kokosowy, będący tłuszczem nasyconym, zrobił tak zawrotną karierę? Rzeczywiście, około 80% oleju kokosowego to tłuszcze nasycone, jednak większość z nich to olej MCT. Z badań wynika, że stanowi on ponad 65% kwasów tłuszczowych występujących w oleju kokosowym.

Olej MCT to olej nasycony średniołańcuchowy, który w przeciwieństwie do nasyconych tłuszczów długołańcuchowych (głównie zwierzęcych), jest uważany za substancję korzystnie wpływającą na zdrowie. Pamiętaj, że oprócz podziału na tłuszcze nasycone i nienasycone, istnieje też podział na:

  • krótkołańcuchowe,
  • średniołańcuchowe,
  • długołańcuchowe.

Co to w praktyce oznacza? Olej średniołańcuchowy MCT jest szybciej zużywany przez organizm niż tłuszcze długołańcuchowe, a zatem po jego spożyciu już po chwili odczuwamy przypływ energii. Poza tym nie odkłada się on jako tkanka tłuszczowa, ale zużywany jest jako paliwo i przyspiesza metabolizm. Może sprzyjać utracie zapasów tłuszczu, w tym także utracie opornej do zlikwidowania tkanki trzewnej.

Olej MCT ma też inne zalety:

  • korzystnie wpływa na koncentrację,
  • sprzyja unormowaniu poziomu hormonów,
  • poprawia odporność,
  • zwiększa wchłanianie witaminy E, magnezu, wapnia,
  • działa pozytywnie na układ trawienny (1), leczniczo na wątrobę.
olej-kokosowy-mct

Olej kokosowy łączy działanie oleju MCT i innych kwasów tłuszczowych, na przykład oleju laurynowego. Jest on też źródłem takich substancji jak witaminy z grupy B, kwas foliowy, polifenole i inne antyutleniacze, a to oznacza, że ma on także działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwgrzybiczne.

Niektórzy zapominają o tym, że w organizmie potrzebna jest równowaga w zakresie ilości dostarczanych kwasów tłuszczowych różnego rodzaju. Unikają wszelkich tłuszczów nasyconych, także średniołańcuchowych, które występują w niewielu naturalnych produktach. Skutki takiej diety mogą być odwrotne do zamierzonych.

Jednak nie można popadać w przesadę i zajadać się olejem kokosowym bez umiaru. Tłuszcz kokosowy niekiedy szkodzi - oprócz MCT zawiera również kwasy tłuszczowe długołańcuchowe. Jeśli spożywa się go za dużo, podwyższa się poziom cholesterolu i tróglicerydów we krwi - a tego na pewno chcesz uniknąć, ponieważ narazi Cię to na niebezpieczne choroby układu krążenia. Miażdżyca (2), udar, zawał to następstwa zbyt dużej ilości kwasów nasyconych w organizmie!

Pamiętaj: Naturalny olej kokosowy jest zdrowy i warto go spożywać z różnych powodów. Lekkomyślne jest jednak dodawanie go do każdego posiłku, jako cudownego środka na różne dolegliwości. Należy go spożywać, ale w umiarkowanych ilościach (około 2 łyżki dziennie).

Różnica między olejem kokosowym nierafinowanym a rafinowanym

Wybierając olej kokosowy, który będzie Ci służył dla własnego użytku, bądź rozważając zakup tego specyfiku na prezent, musisz pamiętać o tym, że olej kokosowy nierafinowany różni się dość znacznie od oleju kokosowego poddanemu rafinacji.

Olej kokosowy nierafinowany uzyskuje się bez wykorzystania wysokiej temperatury - możliwe są w tym wypadku jedynie mechaniczne metody (tradycyjne).

Olej kokosowy nierafinowany to inaczej olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno. Jest on droższy od oleju rafinowanego, więc rodzi się pytanie - czy wart jest on swojej ceny. Biorąc pod uwagę to, że jest on bogatym źródłem cennych substancji, których podczas obróbki termicznej pozbawiony zostaje olej kokosowy rafinowany, odpowiedź brzmi - tak!

Olej kokosowy tłoczony na zimno:

  • ma kokosowy zapach i smak
  • jest gęsty i ma grudki
  • zachowuje wszystkie substancje korzystne dla zdrowia
  • idealny na skórę i włosy

Skoro wiesz już, do czego służy olej kokosowy będący produktem pełnowartościowym, na pewno zastanawiasz się, jaki zatem jest sens kupowania oleju kokosowego rafinowanego? Mimo że jest on pozbawiony zapachu i smaku, a także większości swoich cennych substancji, to ma on swoje zalety. Jeśli interesuje Cię olej kokosowy do smażenia, to wybierz właśnie tłuszcz kokosowy tego rodzaju, trzeba też docenić to, że jest on trwalszy od oleju nierafinowanego.

Jaki olej kokosowy wybrać i gdzie go kupić?

Jeśli chcesz skorzystać z właściwości prozdrowotnych oleju kokosowego, wybierz olej nierafinowany. Pamiętaj jednak, że olej kokosowy może przydać Ci się do smażenia, a rafinowany olej kokosowy i tak pozostaje jednym z najzdrowszych olejów rafinowanych. Możesz zainwestować w dwa rodzaje tego oleju - wszystko zależy od Twoich potrzeb i tego, ile możesz przeznaczyć pieniędzy na kokosową terapię...

Nie można jednak zaprzeczyć, że warto wykorzystywać przede wszystkim pełnowartościowy tłuszcz kokosowy. Jak rozpoznać, czy wybrany olej to olej kokosowy do smażenia, czy nierafinowany, odpowiedni do tego, by go zastosować w celach kosmetycznych lub spożywać na zimno?

Olej nierafinowany szybciej przybiera postać płynną i jest delikatniejszy, ale w sklepie nie możemy tego sprawdzić. Na szczęście olej rafinowany ma charakterystyczny kolor - jest śnieżnobiały. Należy mieć też na uwadze, że jeżeli na etykiecie zamieszczono jedynie informację, że olej pochodzi z pierwszego tłoczenia, to nie można spodziewać się, iż jest to produkt tłoczony na zimno.

Istotne jest także to, z jakiego kraju pochodzi produkt. Ponadto olej powinien mieć certyfikaty świadczące o jego wysokiej jakości. Wartościowe są produkty z oznaczeniem ''BIO'' oraz mające wyszczególniony pełen skład. A w składzie nie powinno znaleźć się nic oprócz oleju z kokosa.

Gdzie kupić olej kokosowy? Najlepiej w sprawdzonych, cieszących się dobrą reputacją sklepach z naturalną żywnością. Nie kupuj oleju w hipermarkecie ani na bazarze, drogerie również nie są szczególnie polecane.

Olej kokosowy na odchudzanie

Zalety oleju kokosowego doceniają zwłaszcza te osoby, którym z jego pomocą udało się zgubić zbędne kilogramy. Jeśli włączysz do swojej diety ten naturalny produkt, będziesz zaskoczona jego działaniem, ale musisz jednak przestrzegać pewnych zasad. Jeśli wiesz, czym jest dieta ketogeniczna, to potwierdzisz, że tłuszcz może spalać tłuszcz!

Jak już wspomniałam wcześniej, olej kokosowy to świetne paliwo dla organizmu - dodaje energii i nie odkłada się w tkance tłuszczowej, ponadto przyspiesza metabolizm. Właśnie dlatego sprawdza się jako składnik potraw, które propaguje dieta ketogenna.

Słynna kawa kuloodporna to coś, co świetnie sprawdzi się o poranku. Olej kokosowy do kawy pasuje znakomicie, ponieważ sprawia, że jeszcze bardziej pobudza ona do działania, poprawia koncentrację, a co najważniejsze daje poczucie sytości na długo. Dobrze pić ją przed treningiem - na pewno docenisz jej działanie!

Olej kokosowy do kawy sprawia, że gorący napój może (aczkolwiek nie polecam) zastąpić jeden posiłek, jednak nie można jej pić za często - jedna filiżanka dziennie w zupełności wystarczy. 

Olej kokosowy w kosmetyce

Chcesz mieć piękniejsze włosy? Olej kokosowy do włosów może naprawdę wiele zdziałać, musisz jednak pamiętać o tym, że nie nadaje się do każdego rodzaju włosów. Niektóre kobiety wręcz narzekają, że po jego zastosowaniu miały ''siano na głowie''.

Przede wszystkim nie można lekceważyć tego, że olej z kokosa polecany jest tylko do włosów niskoporowatych (​3). Ten rodzaj włosów charakteryzuje się tym, że są dość sztywne i oporne na układanie, ale nie mają znacznych ubytków w swojej strukturze. Jeśli Twoje włosy są mocno skręcone albo bardzo zniszczone, to właściwości oleju kokosowego raczej im się nie przysłużą.

olej-kokosowy-do-wlosow

Olej z kokosa dobrze działa też na skórę. Ma właściwości przeciwzapalne i regenerujące, pomaga pozbyć się przebarwień. Olej kokosowy na trądzik to świetne rozwiązanie, jeśli zmagasz się z problemami skórnymi. Można go stosować między innymi jako bazę do peelingu - twarzy i ciała.

Zastanawiasz się, jak jeszcze wykorzystać olej kokosowy do twarzy? Można go użyć jako preparatu do zmywania makijażu oczu. Poradzi on sobie nawet z mocnym make-upem, poza tym pozostawi delikatną skórę ukojoną i natłuszczoną.

Zastosowanie oleju kokosowego pozwala też zadbać o wygląd ciała. Olej kokosowy na cellulit działa na 2 sposoby. Wpływa korzystnie na skórę dotkniętą skórką pomarańczową, gdy się go spożywa, a także gdy regularnie wykorzystuje się go podczas masażu limfatycznego skóry. 

Co ciekawe, sporo kobiet od czasu do czasu używa nierafinowanego oleju kokosowego zamiast kremu na twarz i szyję, a także do natłuszczania ust i paznokci.

Dlaczego olej kokosowy jest lepszy od innych?

Jak widać, właściwości oleju kokosowego pozwalają czerpać mnóstwo korzyści kobietom, które dbają o swoje zdrowie i wygląd. Zastosowanie oleju kokosowego jest naprawdę szerokie. Można go używać w kuchni do smażenia, a także do zimnych potraw i również wtedy, gdy chce się zadbać o kondycję włosów i skóry.

Oprócz wielu wspomnianych wyżej przypadków, w których sprawdza się olej kokosowy, na uwagę zasługuje jeszcze jeden - właściwości oleju kokosowego pozwalają złagodzić swędzenie po ukąszeniu owadów. Wiedziałaś o tym?

Reasumując - olej z kokosa ma mnóstwo zalet:

  • jest źródłem cennych składników odżywczych
  • sprzyja odchudzaniu bez głodzenia się
  • działa korzystnie na wątrobę i na trawienie
  • dodaje energii
  • usprawnia pracę mózgu
  • poprawia wygląd włosów, skóry, paznokci
  • łagodzi podrażnienia skóry
  • działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, antywirusowo
  • pięknie pachnie i dobrze smakuje

Pamiętaj, aby zawsze wybierać czystą, nierafinowaną wersję organiczną, aby czerpać najlepsze korzyści z oleju kokosowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fill out this field
Fill out this field
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.

Menu